Ofte stillede spørgsmål

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er yoga?

Yoga er en af seks indiske filosofiske systemer. Ordet "yoga" er sanskrit og kommer af roden "Yuj", der betyder at forene eller binde. Yoga er forbindelsen med kroppen, sind, følelser og intellekt.

 

Hvad er Iyengar Yoga?

IYENGAR Yoga er opkaldt efter en af verdens førende yogamestre, BKS Iyengar. BKS Iyengar blev født i 1918 og døde i 2014. I dag videreføres Iyengar yoga ud fra Pune i Indien af hans søn Prashanti, samt barnebarn Abhijata S. Iyengar. Også Iyengars datter, Geeta, har haft stor indflydelse på Iyengar yogas udbredelse, særligt til kvinder. Hun døde i 2018. Yogaen er baseret på Patanjalis Yoga Sutras, der blev skrevet mellem 500-300 århundrede f.Kr. Yoga Sutras indeholder 196 kortfattede aforismer om yoga. BKS Iyengar begyndte at studere disse Sutras og at praktisere yoga som ung mand i 1930'erne. Han studerede først under hans mester Sri T. Krishnamãchãrya. Siden har han udviklet IYENGAR yoga, som har gjort det muligt for almindelige mennesker at praktisere yoga. Hvis du ønsker mere baggrundsviden henvises til www.bksiyengar.com


Hvad gør Iyengar yoga til noget særligt?

Iyengar kan udøves af alle.

Der lægges vægt på præcision i alle stillinger.

Brugen af simple redskaber som træklodser, bælter, stole og tæpper. Disse hjælper udøveren til at udføre stillingerne korrekt.

Sekvensering. Som Iyengar yoga udøver er der opmærksomhed på rækkefølgen af stillingerne, altså en logisk og gennemprøvet opbygning af sekvensen af asanas


Hvem kan praktisere Iyengar yoga?

Alle kan praktisere Iyengar yoga uanset alder, køn, sundhed, religion og status i livet. Den legende præsentation af stilligerne kan hjælpe børn med at udvikle deres koncentration og kropsbevisthed. Fra ungdomsårene og frem, kan praksis uddybes. Gravide kan have glæde af Iyengar yoga, og rådgivning af en erfaren lærer. Yoga er i sidste ende en gave til ældre mennesker fordi yoga praksis styrker kroppen, balancen og sindet. Husk det er aldrig for sent at starte på yoga.


Iyengar Yoga er meget hårdt og krævende?

Iyengar Yoga er ikke hårdt, men intenst. En studerende forventes at være fysisk, mentalt og følelsesmæssigt involveret i deres praksis.


Hvorfor skal jeg praktisere Iyengar yoga?

Regelmæssig yoga forbedrer sundheden og er virkelig godt mod stive skuldre, nakke og rygproblemer. Mange finder det lettere at koncentrere sig og sover bedre om natten. Du bliver følelsesmæssigt mere stabil og klar i tankerne. Gennem yoga, kan man udvikle en dybere viden om sig selv, hvilket fører til bedre selvopfattelse og selvtillid. Studerende fortæller ofte de går fra en Iyengar Yoga klasse, styrket og fuld af energi på trods af de har arbejdet temmelig intenst.


Jeg er for stiv til at lave yoga!

Ved første øjekast er det let at tro, at yoga handler om smidighed. Det gør det ikke. Det er den holdning og den måde, du udfører stillingerne, der er vigtigst. Læreren kan også hjælpe dig med at få mest muligt ud af yoga ved hjælp af simple hjælpemidler som blokke, bælter, stole og tæpper.


Hvad har jeg brug for at vide før en yoga time?

Du bør ikke spise mindst to timer før klassen. Men lidt frugt kan dog godt gå.

Bær behageligt tøj, gerne tætsiddende fx T-shirt og gamacher og hav bare fødder.

Fortæl læreren om din fysiske og medicinske tilstand, fx højt eller lavt blodtryk, hjerteproblemer, menstruationsforstyrrelser eller problemer med ryg, nakke eller knæ. Husk at fortælle, hvis du er gravid eller lige har født.


Hvad kan jeg forvente fra en Iyengar Yoga klasse?

Stillingerne bliver undervist på en sikker og ordentlig måde.

Du vil lære at lave stillingerne anatomisk korrekt og med en god bevidsthed.

Lærerne er veluddannede og forklarer stillingerne klart og tydeligt.

Du vil blive individuelt vejledt, hvis læreren finder det er nødvendigt.


Undervisning i en Iyengar yoga klasse er udfra de samme principper uanset hvor du går. Læreren laver en sekvensering af stillingerne og arbejder struktureret med sine elever, og alle har selvfølgelig deres egen personlighed, men du vil opleve en råd tråd af Iyengar yoga metoden, uanset hvor i verden du praktiserer.


Generelt begynder en klasse med et øjebliks stilhed for at forberede dig på yoga praksis. Derefter følger ofte nogle grundlæggende stillinger, der opvarmer kroppen og øger koncentrationen. Som nybegynder, vil du oftest træne stående stillinger, hvorved du lærer det grundlæggende, før du går videre til mere avancerede stillinger. Klassen slutter med afspænding og lettere åndedrætsøvelser. Når du har praktiseret lidt længere, vil du lære bagoverbøjninger, foroverbøjninger og omvendte stillinger, som skulder- og hovedstand. Du komme dybere ind i pranayama (åndedrætsøvelser).


Henvend dig gerne til din lokale Iyengaryoga lærer, hvis der er spørgsmål vi ikke har besvaret. Du kan finde en liste over certificerede Iyengar yoga lærere her på siden - klik her.