Om BKS Iyengar

BKS Iyengar

Bellur Krisnamachar Sudararaja (BKS) Iyengar (1918-2014) er både blevet kaldt "Yogaens Michelangelo" og "kongen af yogier" og kåret som en af verdens 100 mest indflydelsesrige mennesker af Time Magazine og BKS Iyengar er universelt anerkendt som en af verdens vigtigste yogalærere.

 

BKS Iyengar bragte yoga til vesten med sin banebrydende undervisning i 70'erne og var dermed en vigtig begyndelse på dagens eksplosive vækst i yoga. Hans skelsættende bog "Light on Yoga" kaldet "yogaens bibel" har været kontinuerligt i tryk siden 1966 og kilden for generationer af yogastuderende.

 

Ved at bygge bro over det traditionelle skel mellem hatha yoga, der ofte anses for at være en blot fysisk form og de andre typer yoga, som fokuserer på intellektet, hengivenhed og meditation, har BKS Iyengar betonet yogaens åndelige natur til glæde for hundredevis af yogaudøvere verden over.

Geeta Iyengar

Geeta Iyengar er en af BKS. Iyengars døtre, født i 1944 i Pune. Hun begyndte allerede som 10-årig at praktisere yoga under sin fars vejledning.


Siden 1961 har hun selv undervist, og startede i 1970 med at undervise på Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute i Pune. Hun har flere gange været i Europa og undervise for at udbrede kendskabet til sin fars yoga. Geeta er i sin undervisning særlig opmærksom på de specifikke behov hos kvinder.


Hendes bog "A Gem for Women" betragtes som en standard for yoga for kvinder.


Prashant Iyengar

Prashan Iyengar er BKS. Iyengar’s eneste søn, han blev født i 1949.


Han har undervist i mange år på Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute i Pune. Hans særlige interesse er de klassiske Yoga skrifter og Yoga filosofi, som han har beskæftiget sig intensivt med. Han ser det som sin opgave at formidle denne viden i klasserne og at kombinere den gamle lære med Asana praksis.


Abhijata Sridhar

er BKS. Iyengars barnebarn. Hun underviser nu også på Instituttet i Pune, hvor hun er blevet guide af sin bedstefar.

Sadhaka - Film om BKS Iyengars liv

Filmproducer Jake Clennell og Executive producer Lindsey Clennell er i gang med en dokumentarfilm om BKS Iyengar, hans liv og dedikation til yogaen.


Filmen hedder "Sadhaka"  - Se hjemmesiden for filmen her, hvor der er en trailer fra filmen, som stadig er under redigering.